torstai 10. maaliskuuta 2016

Puusohvan kunnostus

Saadaanko tästä vielä käyttökuntoinen? Melkein meinattiin jo polttaa...


Kaunis talonpoikainen sivustavedettävä puusohva on jo kovia kokenut, nitisee ja natisee. Jalkoja on joskus koitettu korjata reilun kokoisilla nauloilla. Keskijalaksi on aikojen saatossa löytynyt oikea oksanpätkä. (Huomaat tumman oksajalan kuvasta kun tarkkaan katsot.) Laatikon etulevystä on pala lohjennut ja toisesta käsinojasta osa hävinnyt. Puuosat ovat kuitenkin terveet, joten kyllä tästä vielä hyvä sohva saadaan.


Puusepälle hommia, sohva sinne siis ihan ensin. Puuosien korjausten jälkeen hain sohvan takaisin pajalle hiottavaksi, pakkeloitavaksi ja maalattavaksi. Sovittiin että koko sohvaan ei tehdä maalinpoistoa. 

Joitain oksan kohtia ja entisiä naulojen jälkiä piti pakkeloida, jotta sohvan sai maalauskuntoon. Lisäksi entinen maalikerros oli paikoin irti, joten hiomista riitti kiitettävästi. Irtonainen vanha maali on pakko poistaa, että uusi maalikerros pysyy hyvin. Vihreän värin alta paljastui tummanruskea maalikerros, sohva on siis ihan ensin ollut tummanruskea! Niin innoissani tehdä touhotin, että unohdin kokonaan ottaa kuvia työvaiheista...


Sohva on maalattu Empire-kalustemaalilla kahteen kertaan. Sävy on asiakkaan valitsema ja minusta sopii oikein hyvin tämän ikäiseen sohvaan. Pakkelointiin käytin puukittiä, jota tuli useampi kerros varsinkin naulanreikiin ja syviin oksankohtiin. 

Yllä olevassa kuvassa näkyy oikeassa reunassa uusi keskijalka. Ainakin minun mielestäni se on tuollaisena paljon siistimpi kuin oksajalka. Alakuvassa paikatut naulanjäljet eivät näy, mutta sehän on tarkoituskin. Lisäksi etulevy on korjattu ja pakkeloitu, ihan kuin se ei olisi rikki ollutkaan.


Korjattu käsinoja on saman muotoinen, kuin toinen vanha. En voi kuin ihastella. Kyllä puusepät osaavat antaa puulle kauniin muodon!


Viimeisessä kuvassa sohva on päässyt jo takaisin kotiin. Tosin tällä kertaa sohvaa ei nostettu aittaan säilöön, vaan paraatipaikalle tupaan! Asiakas sanoi, ettei muista kumpiko käsinojista olikaan se rikkinäinen, kun ei tästä huomaa kumpiko on korjattu. Niin sen pitääkin olla.


Patja sekä tyynyt paikoilleen, niin sohva on käyttövalmis! Wanha kaluste sai uuden elämän. Voinee sanoa, että onneksi se ei päätynytkään kokkoon...

2 kommenttia:

  1. On tosi hienoa työtä, taitaa työtä riittävän tolla alalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä näitä projekteja on. Mukava kun ihmiset haluavat vielä kunnostaa vanhojakin kalusteita.

      Poista