perjantai 31. heinäkuuta 2020

Wanhat ikkunat kuntoon


Mikäs kesällä sen mukavampaa, kuin ulkohommat. Aurinkoisella säällä saa luvan kanssa nautiskella kesästä ja työt sujuvat kuin huomaamatta.


Tässä Wanhassa talossa huoltomaalattiin ikkunoita parina kesänä  vuosina 2016-2017. Osa ikkunoista oli hyväkuntoisia ja maalattiin paikallaan. Maalina Uula-tuotteen Pellavaöljymaali. Perinteinen pellavaöljymaali oli paras valinta tähän kohteeseen.

Ullakon ikkunat olivat niin huonokuntoisia, että ne irroitettiin kunnostuksen ajaksi. Näistä poistettiin vanhat pellavaöljykitit ja lasit irroitettiin.

Puusepällä teetettiin uusia puuosia lahonneiden tilalle, tietysti wanhan mallin mukaisesti. Näissä ikkunoissa eniten korjattavaa oli alapuitteissa.


Laseja irroittaessa on tärkeää muistaa numeroida ne, jotta ne löytävät tarkasti takaisin oikeille paikoilleen. Tämän ikäisissä wanhoissa puuikkunoissa on aina pieniä mittaheittoja ruutujen kesken. 

Kun lasit ovat löytäneet oikeille paikoilleen, on aika tiivistää ne pellavaöljykitillä. Tässä hommassa saa olla tarkkana ja työstää kittiä oikeillä työvälineillä. Näissä ikkunoissa käytettiin valmista Tikkurilan pellavaöljykittiä. Tämä työvaihe osaa olla sottaista hommaa jos työvälineet ovat huonoja.

Pellavaöljykitti (kuten pellavaöljymaalikin) kuivuu hitaasti. Auringonvalo ja lämpö auttavat kuivumisessa, mutta paksu kittikerros vaati usean viikon kuivumisaikaa ennen maalausta. Kuivumisen kanssa ei kannata hätiköidä, sillä liian nopea kuivatus huonontaa lopputulosta.

Ikkunoiden kunnostus on kyllä mukavaa hommaa. Välillä on hauskaa vaihtelua tehdä tämmöistä pikkutarkkaa näperrystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti